maanantai 23. maaliskuuta 2015

LUKUVINKKEJÄ


Näin kirjoitusten ja jopa 12 kouluvuoden jälkeen (mitä?!?) voi todeta törmänneensä jo varsin moniin erilaisiin lukutekniikoihin. Ajattelinkin kertoa vähän omista lukurutiineistani ja tavoista,  jotka olen kokenut tehokkaiksi omalla kohdallani viimeisen vuoden sisällä. Tässä siis läjä kuvia, jotka nyt sattuivat itseäni piristämään ja ehkä jollekin jotain vinkkiä mahdollisiin tuleviin luku-urakoihin...
hiirenkorvat 005

Tee itsellesi lukuaikataulu. 
Mieti hetki lukukokonaisuuden laajuutta, käytettävissä olevaa aikamäärää ja tee niiden pohjalta kohtuullinen aikataulu aina yhdelle viikolle kerrallaan. Muista kohtuullisuus!! On tehokkaampaa
keskittyä satasella tiettyihin aiheisiin, kun vilkaista nopeasti kaikkia. Epärealistiset aikataulut tuottavat vain pettymyksiä ja pahaa mieltä, mutta saavutettavissa olevat tavoitteet kannustavat tekemään töitä ja jatkamaan hommia myös seuraavilla viikoilla! Itse ainankin sain lukusuunnitelmasta lisävauhtia ja oli helpompi mennä määrätietoisesti eteenpäin. Suosittelen!

DSC_0015

Lue lukusykleissä.
50 min on tutkitusti aika, jonka jaksaa keskittyä tehokkaasti. Siis, lue 50 min, pidä 5-10 min tauko, jolloin ajatukset muualle. Käy vessassa, tsekkaa instagram, ota pikainen jumppahetki. Aloita seuraava sykli jälleen täsmällisesti. Kertaile ensin pikaisesti äsken oppimaasi (kertauksen tärkeyttä painotetaan hurjasti, mutta täytyypä myöntää, että omalla kohdallani asia unohtui melkein aina... Kannattaa kuitenkin yrittää pitää neuvosta kiinni!) ja lue taas 50 min eteenpäin. Seuraavaksi on aika hengähtää ja pitää pidempi tauko, vähintään 30 min, mutta varo myös tauon venymistä liian pitkäksi!! Vaikka ruokatauko tai happihyppely. Vie ajatukset taas muualle. Jotta aikataulutus onnistuu, kannattaa ihan totta pistää herätyskello soimaan! ;) Tämän jälkeen olet valmis aloittamaan samanlaisen satsin uudestaan. Ole tehokas silloin kun työskentelet ja muista taukojen tärkeys! Jos opiskelet satasella silloin kun on opiskelun aika, voit hyvällä omalla tunnolla pitää illalla vapaata. Näin päivistä rakentuu tasapainoisia paketteja.

DSC_0056

Lue useampaa ainetta kerralla, jotta mielenkiinto säilyy. Pidä kuitenkin kohtuus kaikessa. Kaksi ainetta toimi omalla kohdallani hyvin. Keskityin toiseen päivällä, toiseen illalla. 

DSC_0091 (1)

Ole tarkkana kännykän ja muiden koukuttavien vempainten kanssa. Tee itsesi kanssa sopimus, että saat esimerkiksi tehdä tsekkauksen vessatauoilla tai lounaalla. Itse koin kännykän hyvin vaaralliseksi viholliseksi. Saatoin viedä kännykän lukemisen ajaksi toiseen huoneeseen, pistin kellon soimaan ja kun oli tauon aika, oli pakko nousta ja lähteä breikille.

DSC_0019

Lukuympäristö ei aina ollut hiiren hiljainen, joten saatoin kieliä lukiessa pistää kuulokkeet korviin ja instrumentaalimusiikkia taustalle. Nimenomaan musiikkia ilman sanoja! Toisilla toimii, toisilla ei. Kannattaa silti kokeilla, itsekin yllätyin. Jotta lukutouhussa olisi mitään järkeä, on supertärkeää pitää omasta jaksamisestaan huolta. Itse kärsin mm. varsin inhottavista ristiselkävaivoista koko lukuloman ajan. Vasta loman loppupuolella aloin taas liikkua säännöllisesti ja apu kipuihin löytyikin nopeasti. Myös itsensä tuulettaminen raittiissa ilmassa on virkistävää. Ja päiväunet. Enintään puoli tuntia pötköttelyä, mutta ero on huomattava. Muista myös vapaapäivät. Itse luin arkipäivät ja viikonloppuina otin rennommin. Älä kuluta itseäsi aivan loppuun!!

DSC_0163

Ja viimeisenä, mutta tärkeimpänä vinkkinä: muista palkita itsesi!! Mieti jo etukäteen välitavoitteita ja pikkupalkintoja, mutta aseta myös saavutettavissa oleva lopullinen päämäärä. Kun iskee heikko hetki, saatat saada juuri sillä hetkellä tarvitsemasi tsempin päälle, kun tiedät mieluisan palkinnon odottavan maalissa. Älä vähättele tekemääsi työtä. Olet ansainnut palkkion!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti